Πού πηγαίνουν τα χρήματα που δίνετε για το ηλεκτρικό ρεύμα
και εύκολοι τρόποι να εξοικονομήσετε ενέργεια
Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας η μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά νοικοκυριό είναι 3.750 kWh, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής να είναι θερμική. Αυτό σημαίνει ηλεκτρικές κουζίνες, ηλεκτρική θέρμανση και θερμοσίφωνες.
Οι εικόνες όπου ο “τσιγκούνης” πατέρας, κλείνει τα φώτα για να εξοικονομήσει χρήματα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ είναι παρωχημένες, ειδικά μετά την μαζική υιοθέτηση του φωτισμού τεχνολογίας LED. Για να γίνει αντιληπτό για το πόσο χαμηλό είναι το κόστος φωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογία LED, μια λάμπα των 9 watt (=75Watt πυρακτώσεως) εάν παραμείνει ανοικτή για έναν ολόκληρο χρόνο αδιάλειπτα, θα μας κοστίσει το αστρονομικό ποσό των 15 ευρώ.
Μεγάλη σπατάλη, χωρίς να γίνεται πάντα αντιληπτή υπάρχει στους θερμοσίφωνες. Ένας θερμοσίφωνας έχει μέση ισχύ 4kW. Πόσο μας κοστίζει να τον ξεχάσουμε μια μέρα ολόκληρη ανοικτό; (Για να είμαστε δίκαιοι, θα δεχτούμε ότι λόγω του θερμοστάτη, λειτουργεί το 1/3 του χρόνου). Η απάντηση είναι 7 ευρώ. Όσο δηλαδή θα μας κόστιζαν 1-2 ροφήματα σε κάποια καφετέρια. Ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας πίνει καφέ στο όνομα μας!
Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα σε αυτή την περίπτωση;
Αλλάζοντας τον τρόπο που ζεσταίνουμε το νερό χρήσης και τον χώρο, χρησιμοποιώντας πηγές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο. Όπου είναι εφικτό, είναι δόκιμη η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα (ο οποίος πάλι χρειάζεται να έχει ηλεκτρική τροφοδοσία για τις μέρες που έχει συννεφιά, που κατά βάση είναι χειμώνα).
Αν δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την ώρα που ο θερμοσίφωνας παραμένει ανοικτός στο χρόνο που χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό. Μπορούμε φυσικά κάθε φορά που τον ανοίγουμε, να θυμόμαστε μετά από κάποια ώρα να τον κλείνουμε ή μπορούμε απλά να θέσουμε έναν χρονοδιακόπτη στο Wi-Fi διακόπτη της HAM και να κλείνει αυτόματα είτε τον ενεργοποιήσουμε “με το χέρι” τοπικά, είτε τον ανοίγουμε από το κινητό ενώ επιστρέφουμε από το γυμναστήριο.
Ο περιορισμός της χρήσης των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κίνητρο για εξοικονόμηση, όπως σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (πχ AirBnB) είναι μια άλλη ιστορία. Εκεί η χρήση κάποιου συστήματος απλού αυτοματισμού όπως αυτά που προσφέρουμε είναι μονόδρομος.
Όσον αφορά μαγαζιά και γραφείο, κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητες της. Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματικοί χώροι όπου η κατανομή ηλεκτρικής ενέργειας γέρνει προς την μεριά του φωτισμού. Όταν για παράδειγμα πρέπει να φωταγωγηθεί ένας μεγάλος χώρος δεξιώσεων ή χώροι γραφείων, εκεί ο φωτισμός συνεισφέρει αρκετά στο συνολικό ποσό του λογαριασμού. Περισσότερες φορές η πλάστιγγα τείνει προς την μεριά του κλιματισμού.
Σε κάθε περίπτωση, η μέτρηση της ενέργειας, έστω και σαν νούμερο της συνολικής κατανάλωσης, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση της τάξεως του 10-15% χωρίς αισθητή αλλαγή στις συνθήκες του χώρου. Το γεγονός ότι έχουμε ενεργειακά στοιχεία μας οδηγεί υποσυνείδητα σε μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας που μειώνουν την κατανάλωση εκεί που “πονάει” περισσότερο.
Έχουμε συναντήσει αρκετές περιπτώσεις πελατών που ήταν πεπεισμένοι ότι κάποιος τους “κλέβει” ρεύμα, για να συνειδητοποιήσουν ύστερα από τοποθέτηση έξυπνων μετρητών της εταιρείας μας ότι απλά υπήρχε αλόγιστη σπατάλη στην θέρμανση η οποία τύγχανε να ήταν ηλεκτρική. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απόσβεση του συστήματος γίνεται και σε λιγότερο από μήνα. Από εκεί και πέρα, το σύστημα πρακτικά μας πληρώνει!
Αν θέλετε να σας βοηθήσουμε με το να εξοικονομήσετε στην δικιά σας μοναδική περίπτωση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε στα σχόλια, μέσω της ιστοστελίδας μας και το Facebook!
1 σχόλιο
7 συμβουλές σωστής συντήρησης των επαγγελματικών ψυγείων | HAM Systems · 08/10/2020 στο 17:29
[…] […]