Τι είναι το HACCP;

Δημοσιεύτηκε από τον/την Kostas Lazaridis στις

Σύστημα καταγραφής ψυκτικών θαλάμων με άμεσες ειδοποιήσεις.

Τι είναι το HACCP;

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας στην παραγωγή και την διατήρηση των τροφίμων είναι σημαντικός για την διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων αλλά κυρίως για την  διατήρηση ασφάλειας των καταναλωτών.

Ως επιχείρηση, είναι δική σας ευθύνη να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων όσον αφορά τον έλεγχο της θερμοκρασίας και υγρασίας.

Αυτήν την διασφάλιση ποιότητας και ασφάλειας, αποσκοπεί να προφυλάξει και το σύστημα HACCP.

Ελέγχοντας τη θερμοκρασία, μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα των βακτηρίων που αλλοιώνουν τα τρόφιμα και προκαλούν ασθένειες.

Τι είναι το HACCP;

Η θερμότητα σκοτώνει τα βακτήρια, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων για να μην φτάσουν σε επιβλαβή επίπεδα.

Γιατί απαιτείται ο έλεγχος HACCP;

Η ποιότητα των τροφίμων εξαρτάται τόσο από την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών όσο και από την διαδικασία κατασκευής του προϊόντος.

Είναι γνωστό πως μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από την αποτυχία διατήρησης της θερμοκρασίας του προϊόντος σε κατάλληλο επίπεδο σε οποιοδήποτε τμήμα της ψυκτικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης, της μεταφοράς, της διανομής και της έκθεσης στα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Τέτοιες λειτουργικές αστοχίες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια των πελατών και να βλάψουν την εικόνα της επιχείρησης με άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά της.

Σε αυτήν την συστηματική προσέγγιση βασίζεται και ο έλεγχος HACCP που έχει στόχο τον προσδιορισμό των βασικών σημείων (Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου) για την πρόληψη, περιορισμό ή εξάλειψη όλων των πιθανών φυσικών, χημικών και βιολογικών κινδύνων που δύναται να εμφανιστούν σε ένα τρόφιμο κατά την παραγωγική του διαδικασία.

Μια βλάβη σε ένα σύστημα ψυγείου για παράδειγμα, μπορεί αν ο ιδιοκτήτης δεν ειδοποιηθεί άμεσα, να οδηγήσει σε απώλεια τμήματος ή και ολόκληρου του αποθηκευμένου προϊόντος/πρώτης ύλης. 

Εάν ασχολείστε με την παρασκευή ή την προετοιμασία τροφίμων, είναι δική σας ευθύνη να κρατάτε τα τρόφιμα εκτός της επικίνδυνης ζώνης, χρησιμοποιώντας εγκεκριμένες μεθόδους για την ψύξη, τη θέρμανση και την αποθήκευση των τροφίμων.

Τι αποτελεί κίνδυνο;

  • Θερμοκρασία:

Θερμοκρασιακά επικίνδυνη ζώνη για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών θεωρείται μεταξύ 5 και 63. Εξαιρούνται οι μύκητες που είναι ανθεκτικοί και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Γενικός κανόνας είναι πως όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία συντήρησης, τόσο μεγαλύτερο διάστημα ζωής έχει ένα προϊόν (όταν αυτό έχει νόημα να διατηρηθεί παγωμένο φυσικά).

  • Υγρασία:

Μεγάλη υγρασία περιβάλλοντος χώρου, σημαίνει δυνατότητα δημιουργίας υδρατμών που οδηγεί στην αύξηση της εσωτερικής υγρασίας του τρόφιμου και μείωση της διάρκειας ζωής καθώς και της ποιότητας του.

Θέλω να έχω αυτόματη καταγραφή της κατάστασης των θαλάμων μου


Με την συσκευή ΗΑΜ HumiSense, το μόνο που χρειάζεται είναι η ύπαρξη Wi-Fi στον χώρο κι ένας ψυκτικός για την εγκατάσταση του αισθητηρίου.

Η εγκατάσταση είναι εύκολη, αλλά συνίσταται να γίνει από ψυκτικό που γνωρίζει από θαλάμους ώστε να αποφευχθεί κάποια βλάβη κατά την εγκατάσταση, καθώς και να τοποθετηθεί το αισθητήριο σε κατάλληλο σημείο (κοντά στο εργοστασιακό του θαλάμου, μακριά από την πόρτα).

Η συσκευή θα συλλέγει τα δεδομένα αυτόματα, ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα και τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στην πλατφόρμα δωρεάν. Έτσι, ο χρήστης θα έχει την εποπτεία της κατάστασης του θαλάμου σε πραγματικό χρόνο αλλά και αρχεία με καταγραφές όποτε το θελήσει.


Θέλω να ενημερωθώ άμεσα σε περίπτωση βλάβης

Βάζοντας τους κατάλληλους κανόνες στην πλατφόρμα μας, έχετε την δυνατότητα να ειδοποιήστε άμεσα σε οποιαδήποτε συνθήκες διαλέξετε.

Παραδείγματα:

ΑΝ κάποιος άφησε την πόρτα ανοιχτή 

TOTE στείλε μου SMS

ΑΝ η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 4 βαθμούς για περισσότερο από 15 λεπτά 

TOTE ενημέρωσέ με με τηλεφωνική κλήση.

ΑΝ η συσκευή αποσυνδεθεί ΤΟΤΕ στείλε μου email ότι πιθανώς έπεσε το ρεύμα!

Οι τρόποι ενημέρωσης από το σύστημά μας είναι τέσσερις:

  • e-mail 📧
  • push notification 🔔
  • SMS 💬
  • τηλεφωνικής κλήσης 📞

Δείτε περισσότερα για τις ιδανικές θερμοκρασίες αποθήκευσης τροφίμων ΕΔΩ 👇👇


0 σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *